1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γαλλόφωνου Scrabble 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γαλλόφωνου Scrabble 2023. Το τουρνουά διεξήχθη στις 18-19/2/2023 στο Fruges της Γαλλίας υπό την αιγίδα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Σκραμπλ (FFSc). Διοργανώτρια αρχή ήταν η Ομάδα Γαλλόφωνου Σκραμπλ, η οποία υπάγεται στο Τμήμα Ξενόγλωσσου Σκραμπλ της Πανελλήνιας Ένωσης.

Συμμετείχαν συνολικά 33 παίκτες· οι 3 ήταν Έλληνες (Σταύρος Κώτσογλου, Άρης Θεοφίλου, Ορφέας Βισβίκης) και οι 30 Γάλλοι. Διοργανώθηκε ένα τουρνουά κλασικού σκραμπλ σε 8 γύρους και ένα τουρνουά βελγικού σκραμπλ σε 3 παρτίδες.

Στο κλασικό συμμετείχαν 14 παίκτες. Την 1η θέση κατέκτησε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Jean-François Lachaud, τη 2η ο Thomas Delannoy και την 3η ο Benjamin Valour. Στην 4η θέση ισοβάθμησαν 2 Έλληνες, οι οποίοι έπαιξαν ακόμη 3 αγώνες για να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Τελικά 1ος πανελλήνιος πρωταθλητής γαλλόφωνου κλασικού σκραμπλ αναδείχθηκε ο Σταύρος Κώτσογλου, που κατοικεί μόνιμα στο Βέλγιο. Στην 2η θέση ο Ορφέας Βισβίκης και στην 3η ο Άρης Θεοφίλου, που κατοικούν μόνιμα στη Γαλλία. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα μικρό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Η 2η «σκραμπλυμπιάδα» θα διεξαχθεί το 2024 στο Βέλγιο. Συγχαρητήρια σε όλους!