Όροι αποδοχής λέξεων

Έχει γραφτεί από admin

Ε. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Οι λέξεις που σημειώνονται ως «λόγιες» κλίνονται κανονικά. Οι λέξεις –όχι της δημοτικής- που απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένες φράσεις, δεν κλίνονται. Δεκτοί είναι μόνον οι κλιτικοί τύποι που γράφονται στο λήμμα και στα παραδείγματα., π.χ. από τη φράση «ΑΠΟΡΙΑ, ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ» είναι δεκτός ο τύπος ΒΗΞ, κανείς όμως άλλος τύπος της λέξης. Οι υπόλοιπες «αρχαιοπρεπείς» κλίνονται με τους κανόνες της δημοτικής εκτός αν τα βοηθήματα ορίζουν διαφορετικά.

2. Είναι αποδεκτοί οι αρχαίοι τύποι που έχουν επιβιώσει σε φράσεις. Ο έφορος όμως θα πρέπει να καθοδηγείται από τον παίκτη, εάν ο τύπος δεν βρίσκεται στο προφανές λήμμα. Έτσι, λ.χ. η λέξη «ΠΟΛΛΩ» από τη φράση «ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ» βρίσκεται στο λήμμα ΕΥ και όχι στο ΠΟΛΥΣ.

3. Όταν υπάρχει διαφωνία των βοηθημάτων ως προς την εγκυρότητα μιας λέξης, πάντοτε η λέξη λαμβάνεται ως έγκυρη και αποδεκτή, αρκεί να υποστηρίζεται από ένα τουλάχιστον βοήθημα.

4. Όταν μια λέξη έχει διπλή ορθογραφία (λ.χ. αυγό και αβγό), αυτή η διπλή ορθογραφία γίνεται δεκτή και σε όλους τους τύπους που παράγονται από τη λέξη αυτή, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ως αυτούσια λήμματα και με τις δύο γραφές. (αυγίλα και αβγίλα, αυγούλι και αβγούλι).

5. Τα υποκοριστικά σε –άκι δεν έχουν γενική πτώση. Αυτά σε –άκος, δεν έχουν πληθυντικό (υπνάκος). Τα μεγεθυντικά σε –άρα(ς), -ακας, -αρος (ματάρα, ψάρακας, κλπ) και τα υποκοριστικά σε –ούλα, -ίτσα, -άκα, ( ζωούλα, κλπ.) δεν έχουν γενική πληθυντικού.

6. Είναι δεκτές οι λέξεις των πινάκων των λεξικών με νομίσματα, ονομασίες βαθμών, ανέμων, κλπ.

Οι όροι αποδοχής δημοσιεύονται όπως διαμορφώθηκαν από τον Όμιλο Σκραμπλ Καστοριάς και μεταγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΣ (2015 - 2016)Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016
< Προηγούμενα

Online χρήστες

Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση

Δημοσκοπήσεις

Με ποια έκδοση του παιχνιδιού της Mattel προτιμάτε να παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι;

Αποτελέσματα
Όμιλος Σκραμπλ Αθηνών - Πειραιώς