Scrabble στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά – 7/2/2020

Τα μέλη της ΠΕΣ Γιάννα Καράμπελα (από τον Όμιλο Αθηνών) και Δήμητρα Σαββάκη (από τον Όμιλο Πτολεμαΐδας) επισκέφτηκαν το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά προκειμένου να παρουσιάσουν στους μικρούς μας φίλους το παιχνίδι της καρδιάς μας. Τις υποδέχθηκε η Διευθύντρια κ. Ελένη Σαββάκη.

Ακολουθεί ανακοίνωση – πρόσκληση που απευθύνει στους μαθητές και τους γονείς τους η Διευθύντρια του σχολείου:

«Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά,

Στοχεύοντας σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον, ανοιχτό στις προκλήσεις και στη νέα γνώση, προσπαθούμε να εντάξουμε στη μαθησιακή διαδικασία και εναλλακτικούς, σύγχρονους και παιγνιώδεις τρόπους εκμάθησης της πλούσιας γλώσσας μας, ώστε όλοι οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με αυτό τον ανεξάντλητο θησαυρό, χωρίς πίεση αλλά με τη θέλησή τους…

Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να προσκαλέσουμε υπευθύνους από την Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ, για να μας «μάθουν» το παιχνίδι και σιγά σιγά να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ωραία διαδραστική ομάδα!!!

Το σκραμπλ (αγγλ. Scrabble) είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων, ίσως το πιο διάσημο στον κόσμο: αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε περισσότερες από 120 χώρες και παίζεται σε 30 διαφορετικές γλώσσες.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσει ο παίκτης τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία σχηματίζοντας λέξεις τις οποίες τοποθετεί σε ένα πίνακα σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες. Οι λέξεις σχηματίζονται με γράμματα που ο παίκτης τραβάει από μία κληρωτίδα και η αξία της κάθε λέξης καθορίζεται: α) από τα γράμματα που περιέχει και β) από τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι λέξεις δεν έχουν πάντα την ίδια αξία, εφόσον η επιλογή ορισμένων θέσεων στον πίνακα μπορεί να αυξήσει τη βαθμολογία τους.

Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί βλέπουμε ότι κάποιοι μαθητές έχουν φτωχό λεξιλόγιο ή δυσκολεύονται να γράψουν σωστά κάποιες λέξεις. Ίσως, τα παιδιά δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να κάτσουν να ασχοληθούν περισσότερο με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και θεωρούν ανούσια και βαρετή την όλη διαδικασία. Όμως, μήπως υπάρχει τρόπος να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, έτσι ώστε το μάθημα να γίνει παιχνίδι; Υπάρχει και λέγεται Scrabble! Το πασίγνωστο επιτραπέζιο παιχνίδι Scrabble μπαίνει στα σχολεία και μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσα τόσο ως μητρικής από τους φυσικούς ομιλητές όσο και ως δεύτερης / ξένης γλώσσας .

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με πρόεδρο τον καθηγητή Ιωάννη Καζάζη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ στοχεύει να εντάξει το δημοφιλές παιχνίδι Scrabble στο σχολικό περιβάλλον, τόσο με τη διοργάνωση σχολικού και παγκόσμιου πρωταθλήματος στην Ελλάδα, όσο και αξιοποιώντας το παιχνίδι ως «εργαλείο» στο σχολικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ομογένεια.

Από πέρσι  ήρθα σε επαφή με τους υπευθύνους της Ένωσης, γιατί βλέποντας να παίζουν οι φίλοι μου με συνεπήρε η διαδικασία,  αλλά ο χρόνος  δεν έφτανε!!! Φέτος , μόλις το πρότεινα στα παιδιά ενθουσιάστηκαν… έτσι δημιουργήσαμε μια μικρή ομάδα και θα παίζουμε κάθε Παρασκευή , μετά το τέλος των μαθημάτων… Ξεκινήσαμε με τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης  και σταδιακά θα εντάξουμε  στο παιχνίδι  και τα παιδιά  της Ε΄ τάξης…

Γιατί …το επιλέξαμε;

Το Scrabble είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που κάνει τα παιδιά να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα καλλιεργεί έμπρακτα τη γλωσσική ευαισθησία, με τρόπο όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και βαθύτερα διδακτικό.
Μέσα από το τη διαδικασία του παιχνιδιού, ο μαθητής εξασκείται και μαθαίνει να διερευνά το λεξιλόγιο και την ομορφιά της γλώσσας μας… Τα οφέλη είναι πολλαπλά…

  • Μαθαίνουν ορθογραφία

  • Προσθέτουν νέες λέξεις στο λεξιλόγιο τους

  • Συγκρίνουν ομόηχες λέξεις και μαθαίνουν να τις ξεχωρίζουν γράφοντας τες σωστά

  • Συνεργάζονται

  • Διασκεδάζουν

  • Μαθαίνουν με τον δικό τους τρόπο…

Αλλά και εμείς οι μεγάλοι καταλαβαίνουμε πόσα δεν ξέρουμε!!!

Σας παρακαλούμε να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθειά μας… Το Σχολείο μπορεί να προσφέρει ένα νέο περιβάλλον για τα παιδιά , πιο δημιουργικό πιο ευχάριστο και πιο ποιοτικό για όλους μας. Δεν φτάνει όμως «ένα χελιδόνι για να φέρει την άνοιξη…». Χρειάζεται αγάπη, κατανόηση και κοινό όνειρο… τα παιδιά θέλουν να το ζήσουμε… και εμείς μπορούμε !!! και εσείς μπορείτε αν θέλετε…

Ραντεβού λοιπόν κάθε Παρασκευή στις 13:15΄ – 14:30΄ και αφού φάνε ξεκινάμε το παιχνίδι !!!